Kenmerken

De highland pony is een sterke, goed gebalanceerde compacte pony met al zijn kenmerken in proportie met zijn hoogte. Het is één van de Britse Inheemse Rassen.

HOOGTE

De aanbevolen hoogte is 132 – 148 cm.

HOOFD

Goed gedragen en alert met vriendelijke ogen.
Brede mond met een diepe kaak.

NEK EN SCHOUDERS

Een nek met redelijke lengte met een schuine schouder en een goed geplaatste voorarm.

LICHAAM

Goed gebalanceerd en compact met een diepe borst en veel ruimte voor het hart en de longen, gezette ribben.

ACHTERHAND

Achterhand met goed ontwikkelde dijen, sterke tweede dij en zuivere, vlakke hielgewrichten. 

BENEN

Vlakke harde benen,brede knie, korte pijpen, schuine koot en goed gevormde, brede donkere hoeven.  

MANEN EN STAART

Het haar moet natuurlijk golven en moet ongetrimd zijn met volle staart.  

KLEUREN

Een verscheidenheid van duns, muisgrijs, creme, alsook grijs, bruin, zwart en nu en dan bay en vos met zilvergrijze manen en staart. Vele pony’s hebben een dorsale streep en sommigen hebben zebrastrepen op de benen en schouders. Een kleine witte ster is toegelaten maar andere witte tekeningen zijn niet toegestaan.

Veulenvachten kunnen veranderen en vele pony’s veranderen van kleur naarmate ze ouder worden.  Anderen tonen een verandering tussen winter en zomervacht. Gebroken kleuren zijn niet toegelaten.

BEWEGINGEN

Rechte en vrije bewegingen zonder overdreven knie actie.

BEKWAAMHEDEN

Een bereden en aangespannen pony die ook kan gebruikt worden als lastdier en zich kan aanpassen aan een hele rij disciplines.

Beschrijving van de kleuren

Een pony die beschreven wordt als DUN moet een AALSTREEP hebben, d.w.z. een dorsale  streep die begint aan de schoft tot aan de staart. Soms kunnen dun-ponies  ook ZEBRASTREPEN op de voorarm hebben, onderkant van de dijen en op de schouders.

Duns worden in het algemeen beschreven als :

MOUSE DUN

een leiachtige blauwe kleur met zwarte manenstaart, benen en donkere hoeven. Sommige blonde haren mogen aanwezig zijn in de manen en de bles; dit is bekend als VERWERING. Als enkele grijze haren aanwezig zijn in de vacht ( uitgesloten discrete witte tekeningen ), wordt de kleur niet aangeduid als mouse-dun maar GREY-DUN zie onder.

YELLOW DUN

een lichte bruin/gouden kleur met zwarte manen, staart benen en donkere hoeven. Verwering kan aanwezig zijn.  Yellow dun heeft geen witte haren in de vacht.

GREY DUN

een grijze vacht met kleur gaande van donker staal grijs tot zeer licht grijs, met donkere aalstreep en donkere hoeven. De vacht wordt lichter naarmate de pony ouder wordt en wordt geleidelijk wit.

CREAM DUN

een basis blondbruine kleur, enkele grijze haren, met een aalstreep en donkere hoeven. De kleur wordt lichter met de ouderdom.

LEVER DUN

varieert van licht kastanjebruin tot zeer donkere leverkleur.  De hoeven hebben een hoornkleur.

Kleuren als bay, bruin, zwart en grijs zijn ook traditionele kleuren.
Roaan en kastanjebruin kan voorkomen.

OPMERKING: De Highland Pony Society aanvaard geen pony’s met  witte aftekeningen, anders dan een klein wit sterretje of witte zolen ( witte hoefranden mag niet). Voor de registratie van goedgekeurde hengsten word geen wit toegestaan.  

Hoeven met hoornkleur overeenkomstig met passend huidpigment is aanvaardbaar.  

Witte kenmerken veroorzaakt door kwetsuren of vriesbranding zullen de registratie niet verhinderen.                                    

( bron H.P.S. Schotland)